Jak a kde sbírat

Zásady sběru divokých rostlin

  • SBÍRÁME JEN CO ZNÁME
  • Musíme si být jisti, že se jedná o rostlinu, kterou hledáme (některé rostliny jsou jedovaté)
  • Z počátku si to raději ověřit buď v nějaké knize, nebo se zeptat někoho o kom víte, že rostlinky které hledáte zaručeně pozná.
  • Dbáme, aby po nás nějaké rostliny na daném místě zůstaly. Nejsme v lese sami a pokud bychom sklidili všechny rostliny, tak bychom tam už příště nemuseli žádné najít a ostatní by se nemohli třeba jen obdivovat jejich kráse. A to nemluvím o zvířátkách. Indiáni sbírali v přírodě vždy až sedmou rostlinu.
  • Trháme jen kolik potřebujeme !!!
  • !!! Rostliny sbíráme jen tam, kde je prostředí pokud možno čisté !!! tedy NE pod polem, které je přehnojené, pod kravíny a podobně. Některé rostliny v sobě hromadí dusíkaté látky a ty jsou ve velkém množství škodlivé, jsou to dusičnany. !!!
  • UŽÍVEJTE PŘI TOM HLAVU

 

Zásady zpracování divoké zeleniny

  • Kořeny divokých bylin (lopuch, divoká mrkev) očistíme, nakrájíme na kousky a povaříme zvlášť do měkka, nebo je osmahneme na troše másla a podusíme, pak teprve přidáme do polévkové směsy.
  • Starší listy nebo natě nejdříve spaříme nebo krátce povaříme a první vodu vylijeme. Zbavíme je tak hořké chuti. Přednost dáváme mladým, křehkým lístkům, které dáváme do polévky až na konec a jen lehce je necháme přejít varem
  • Přikořenit místo pepře můžeme mladými listy řebříčku, rdesna peprníku, kokošky pastuší tobolky nebo popence.