O jedlých rostlinách

Bez černý - Sambucus nigra L. (Adoxaceae - Pižmovkovité)

Bez je naše domácí dřevina, která roste na okrajích polí, lesů a luk či podél cest. Naše babičky říkaly: "Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." A měli pravdu. Bezinka patří mezi naše nejléčivější rostliny. Pro všeliké využití v kuchyni i v lékařství si jej cenili již staří keltové. Celá...

Bršlice kozí noha - Aegopodium podagraria (Apiaceae - miříkovité)

Roste na vlhčích stanovištích ovlivněných člověkem, zvláště na záhoncích a v okolí zahrad. Sice patří do čeledi miříkovitých ve které jsou rostliny mnohdy těžko od sebe rozlišitelné, ale bršlici rozeznáte velice dobře. Pokud vám již bršlice přerostla nezoufejte. Stačí posekat a za chvíli můžete...

Brutnák lékařský - Boragino officinalis (Boraginaceae - Brutnákovité)

Využití v kuchyni Jeho hlavní využitelnou složkou jsou květy, které jsou plné nektaru a jsou příjemné na chuť. Konzumovat můžeme i listy, ale protože obsahuje slizovité látky a má povrch listů plný jemných trichomů, je jejich konzumace na vašem uvážení. Z toho důvodu je vhodné konzumovat opravdu...

Čechřice vonná - Myrrhis odorata L. (Apiaceae - miříkovité)

Popis: Jedná se o jednu z mála rostlil z čeledi miříkovitých, kterou si pro svoji charakteristickou vůni rozhodně nespletete. Stačí pomnout listy a již ucítíte vůni podobnou fenyklu. Rostlna je to dvouletá. V prvním roce naroste růžce listů a v druhém roce po přezimování vykvete. Je nutné si ji...

Čekanka obecná - Cichorium intybus L. (Astreracea - Hvězdnicovité)

Čekanku všichni známe. Roste podél cest, příkopů a na rumištích. Její krásné modré květy nám mohou zpříjemnit třeba čekání na autobus :-) Použití v kuchyni: Její mladé lístky můžeme používat do salátů či na přízdobu jako jemně nakrájenou oblohu. Má trochu vyšší obsah hořčin, než jsou naše chuťové...

Černohlávek obecný - Prunella vulgaris (Lamiaceae - hluchavkovité)

Černohlávek je běžnou rostlinou našich luk a trávníků. Můžeme ji zaměnit například se zběhovcem, ale to vůbec nevadí neboť ten je také jedlý.   Použití v kuchyni: používáme mladou nať s listy buď do salátů nebo jen na ozdobení chleba. někteří autoři ji doporučují společně s popencem,...

Česnáček lékařský - Alliaria petiolata (Brassicaceae - Brukvovité)

Česnáček je běžnou rostlinou polostinných míst okolo cest a lesů. Má tipickou čensekovou vůni, ale ta je dána jiným typem silic než u česneku. Aroma se také ztrácí sušením a tepelnou úpravou. Ve středověku se ze semen vyráběla hořtice.   Využití v kuchyni:  dozdobení chleba nebo do salátů...

česnek - Allium L. (Alliaceae - liliovité)

Do tohoto rodu paří nám všemmdobře známé druhy jako je česnek, cibule, ale také pažitka a o té je tento příspěvek. Botanicky je správný název česnek pažitka - obr. 1 (Allium fistulosum L.) a pak také pažitka čínská neboli čenekopažitka (Allium tuberosum L.) je na obrázku č. 2. Výhodou druhé...

Česnek medvědí

Medvědí česnek má velmi širokou účinnost. Užívá se jako antibiotikum, jako silný protihnilobný prostředek, jako mírné projímadlo, pro očištění a prokrvování. Výrazně snižuje krevní tlak. (Herbář léčivých rostlin – Doplněk, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, str. 38). Sbírají se hlavně listy – nejlépe...

Čistec bahenní - Stachys palustris L. (Lamiaceae - Hluchavkovité)

Lidové názvy: Merule, Marule Jedná se rostlinu z čeledi hluchavkovitých, která roste ráda jako plevel, ale i v přírodě na živných slunných místech, kde je dostatek vody. V půdě vytváří zdužnatělé kořeny (oddenky), kterými se jednak rozšiřuje dále, ale slouží jí i jako zásobárna živin.  Použití...
1 | 2 | 3 | 4 >>