Recepty

Bezinková limonáda I.

  12 květenství bezu černého, 4 citróny, 1 kg cukru, 8 l vody Vodu svaříme s cukrem, po vychladnutí přidáme citróny nakrájené na kolečka a květy černého bezu. Zavážeme a necháme týden stát (možno i méně). Pak přecedíme, stočíme do lahví a uchováváme v chladnu. Dá se skladovat...

Bezinková limonáda II.

12 květů bezu, citrón, cukr 0,5 kg cukru   Ve větším hrnci převařit cca 5 litrů vody a nechat zchladnout. Po vychladnutí na pokojovou teplotu vložit od hmyzu oklepané květy bezu a nechat macerovat 24 hodin. Čím více pylu ve květech je, o to chutnější a silnější limonáda bude. Po maceraci květy...

Bezinková marmeláda

Ingredience: 1,3 kg plodů bez stopek, 0,6 kg cukru, 3g kys. citrónové nebo 4 lž čerstvě vymačkané šťávy, pektin, skleničky s víčky Postup: 1. Bobulky zcela zralých bezinek otrháme a bez podlévání je zahřejeme k varu, na mírném zdroji tepla je povaříme, až změknou, vytřeme je na protlak a ten...

Bezinková šumivá (kvašená) limonáda

  4 litry svařené vody, 4 laty bezu, 1 citron, 400g cukru, ½ lžičky droždí (lze i méně) postup: svařím vodu, naliji ideálně do 5litrové sklenice, hned v té horké vodě rozmíchám cukr a do vody hned vymačkám citrón. Už prázdný ho pak nakrájím na kolečka a také přidám. Až voda zchladne a jej...

Bezinkový čaj

Ingredience: 1 lžička bezinek bez stopek, 2dl vroucí vody Postup: bezinky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak plody vymačkáme a scedíme a můžeme popíjet. Vyzkoušeno: NE převzato z: www.vitalia.cz/clanky/bezinkovy-caj-a-dalsi-recepty-z-bezinek-pro-zdravi/

Bezinkový likér

Ingredience: 2,5 kg kuliček bezu bez stopek, 1 ks citrónu, 1 l alkohol (režná, voda,...), na 1 l šťávy 0,5 kg cukru, nekolik hřebíčků Postup: 1. Omyté kuličky bezu rozmačkáme a dáme na 15-20 minut vařit (bez vody!) 2. Bezinkovou hmotu protlačíme přes sítko s malými oky 3. Na 1 l šťávy přidáme...

Bezinkový sirup

Ingredience: 40 ks bezové květy 80 g kyselina citronová 3–4 ks citrónu, ideálně v biokvalitě nebo přepečlivě omytý 2 kg cukr krupice   Postup: Převařte 2,5 – 3 litry vody, přidejte kyselinu citrónovou (pro zvýšení trvanlivosti a zabránění oxidace) a nechte vychladnout. Lehce opláchněte...

Bramborové placky s kopřivou

  1 l vařených rozmačkaných brambor 1 lžička soli 2 dl mléka nebo vody z brambor 1 dl žitné (nebo ječmenné) mouky 3 dl pšeničné mouky 1 dl spařených kopřiv nasekaných na kousky Vše se zamíchá. Na plech na pečící papír děláme placky asi o průměru 20 – 25 cm, ve...

Bršlicový špenát do zásoby

Ingredience: Bršlice, cibule, smetana, mouka Postup: Do asi pětilitrového hrnce natrhejte mladé listy bršlice co se tam vejde. Když jej donesete domů listy spařte horkou vodou. V hrnci na oleji či másle osmahněte cibulku, přidejte prolisované stroužky z jedné palice česneku rozetřené se solí....

Bylinkové karbanátky

Ingredience: ovesné vločky, hladká mouka, listy kopřiv, hluchavek, jitrocele, bršlice a dalších rostlin, mléko, 1-2 vejce, cibule, koření, majoránka, sůl, pepř, olej, strouhanka. Postup: Základem jsou asi na půl hodiny namočené ovesné vločky. Přidáme nakrájené, předem spařené listy kopřiv,...

Bylinkové máslo s brutnákem

150 g másla, po lžíci brutnáku, kopru a pažitky, citrónová šťáva nebo jemný ocet, sůl, pepř, lžička drobně pokrájené cibulky   Utřeme máslo, přidáme brutnák, kopr, pažitku, cibulku, znovu utřeme a dochutíme citrónovou šťávou nebo jemným octem, solí a pepřem. Používáme na chlebíčky, k rybám...

Bylinkové sirupy

Bylinkový sirum si můžeme vyrobit z různých bylin. Ať květů či listů. Jsou to byliny aromatické a léčivé např.: Jitrocel, yzop, mateřídouška, levandule, meduňka, máta, podběl a další. Ingredience: Dostatek rostlinného materiálu (mladé smrkové větvičky, jitrocel, máta, meduňka, mateřídouška,...

Dřínkový dip

Ingredience: Plně vyzrálé dřínky, cukr   Postup: Dřínky dáme do hrnce a doplníme vodou tak aby byly plody těsně pod vodou. Povaříme asi deset minut do měkka, pak vodu slijeme a dřínky propasírujeme přes sítko nebo pasírovací strojek. Na 250 g propasírované hmoty přidáme 50 g cukru a dva...

Dušený lopuchový kořen

  Ingredience: Půl kila lopuchového kořene, lžíce olivového oleje, malá cibule nebo tři medvědí česneky, lžíce sojové omáčky, panák ovocného nebo balzamikového octa, deci silného zeleninového vývaru a lžíce medu. Příprava: Lopuch nakrájíme na tenké plátky a společně s cibulkou...

Jeřabinová marmeláda

Ingredience: 500 g jeřabin, jedna hruška Postup: Jeřabiny smícháme s jednou hruškou nakrájenou na kostičky a pomalu asi deset minut zahříváme. Směs pak propasírujeme. V poměru 1:1 přidáme želírovaí cukr a šťávu z poloviny citronu. Krátce povaříme a plníme do sklenic.   Vyzkoušeno: NE

Kapary (falešné)

  Natrháme pevná poupata pampelišky ( je třeba si dát poozor, aby se nejednalo o již odkvetlé květy). Asi 15 -25 minut  předvaříme ve slané vodě. Pak zalijeme sladkokyselým nálevem (hodí se například Deko) a sterilujeme.  

Kapary z lichořeřišnice

Ingredience: Květní poupata a polovyzrálé plody, ocet Postup: Nalitá ale ještě pevně zavřená poupata a vzrostlé zelené ještě měkké plody vezmeme celkem dvě hrstě a posypeme lžičkou soli. Necháme několik hodin v klidu. Zalijeme octem a povaříme. Po dvou týdnech ocet slyjeme, svaříme a vychladlý...

Karbanátky s divokou zeleninou

Ingredience: strouhanka 200 g, vajíčka (1-2), sůl a jakékoli množství listové či kořenové zeleniny, dle množství strávníků, které chceme nasytit. Můžete použít například: bršlici kozí nohu, pampelišku, sedmikrásku, kostival, spařené kopřivové listy a další druhy. Pokud budeme karbanátky péct a ne...

Kinpiru - japonské jídlo

  Jarní kořínky pampelišky nakrájíme na kolečka. Pak nakrájíme stejné množství mrkve, kousky by měly být přibližně stejně velké. Na oleji smažíme 7-8  minut pampelišku, pak přidáme mrkev, zalijeme vodou a sojovou omáčkou, dusíme dalších  7-8 minut. Podáváme s brambory, rýží nebo...

Kosmatice - bezové květy v těstíčku

Z vejce, mouky, mléka a soli uděláme těstíčko, husté jako na palačinky. Bez opláchneme, okapeme a poté jednotlivé květy držíme za stopku, namáčíme do těstíčka a smažíme na rozpáleném oleji. Když jsou z jedné strany zlatavé, ostříháme hrubé kusy stopek a opečeme i z druhé strany.   Protože se...
Záznamy: 1 - 20 ze 35
1 | 2 >>