Co vše je jedné

Není to zcela vyčerpávající seznam, ale snažil jsem se sem vypsat mnohé.

Z PŘÍRODY

Byliny

 

Bršlice kozí noha – mladé listy a lodyhy jako špenát či salát

Brutnák lékařský – listy na špenát

Čechřice vonná - listy

Čekanka – kořeny vařené, pražené; mladé listy jako salát

Černohlávek obecný – listy

Česnáček – mladé listy jako koření

Česnek medvědí - mladé listy do salátů

Čistec hlíznatý (bahení) - kořeny

Devětsil - listy

Dobromysl – listy jako koření

Hluchavka bílá – vařené kořeny jako chřest

Chmel otáčivý – výhonky jako chřest

Jahodník – listy na čaje; plody k jídlu

Jetel luční (červený) – listy na špenát

Ježatka kuří noha – semeno jako celá obilovina do polévek

Jitrocel – listy na špenát a do salátů …

Kontryhel – mladé listy do salátů a špenátů

Kokoška pastuší tobolka – listy jako koření a do salátů; semena jako olejnina

Kopretina – mladé listy

Kopřiva – listy do salátů a podobně (nutno spařit)

Kostival – mladé listy, nutno spařit kvůli chloupkům do špenátů

Krvavec – listy se používají pro chuť do salátů, nebo na špenát a do polévek

Kuklík městský – listy jako zelenina a kořen jako koření, ale jen s mírou

Laskavec – listy jako salát a špenát, semena na mouku, nebo na naklíčení

Lebeda – listy do špenátů a tak

Locika kompasová – pouze nejmladší listy do salátů

Lopuch – kořeny místo kávy a jako kořenová zelenina

Lžičník lékařský – listy i květy

Mařinka vonná – jako saláty, pro ochucení likérů

Máta – listy do koření a čajů

Mateřídouška – list a květ

Merlík – listy do salátů, špenátů, ..

Mochna husí – listy do salátů, kořeny na mouku

Netřesk – povařené listy chutnají jako růžičková kapusta

Pcháč oset – mladé listy na dušení

Pampeliška – list na vše možní, květ na med, kořen náhražka kávy či do salátů

Penízek rolní – mladé listy do salátů a tak, semena na olej

Podběl lékařský – Listy se používají na saláty a jako špenát.

Ptačinec žabinec  - celé nadzemní části

Pupava bezlodyžná - květ

Řebříček – listy jako koření

Sedmikráska – listy, poupata i květy do salátů, polévek a tak

Svízel přítula – mladé výhonky do polévek a salátů, semeno jako náhražka kávy

Svízel syřišťový – na srážení mléka

Svízel vonný = Mařinka vonná

Šťavel kyselý – listy v syrovém stavu, ale jen pro chuť či dokořenění

Šťovík kyselý – listy jako špenát a polévky

Vrbovka úzkolistá – listy i květy, kořen

Zběhovec plazivý - mladé výhony jako chřest

Zvonek širokolistý - listy jako zelenina a květy k jídlu na ozdobu

 

Dřeviny

Akát – květy se smaží

Bez černý – květy na kosmatce, plody na barvení a šťávy

Bříza - listy, míza

Borůvka – plody

Broskvoň - plody

Brusinka – plody

Buk lesní - listy, plody

Dřín obecný – plody na džemy a přímý konzum

Dřišťál obecný – plody na sušení a šťávy

Hloh - pupeny

Hrušeň - plody

Jabloň - plody

Jeřabina – plody na zavaření či rozvaření

Klikva bahení - plody

Líska obecná - ořechy

Líska turecká - ořechy

Maliník – plody a listy do čajů

Meruňka - plody a jádra pecek

Modřín opadavý - mladé výhony

Muchovník (indiánská borůvka) - plody

Ořešák královský - jádra pecek

Ostružiník – jako malina

Rakytník řešetlákový – plod

Skalník – plody jedlé

Smrk ztepilý - mladé výhony

Slivoň - plody a pupeny

Svída bílá a krvavá – plody ne moc dobré ale jedlé

Šípek – plody jako džem a podobně

Špendlík (myrobalán) - plody

Tis červený – jen červené míšky bez semena

Třešeň - plody

Trnka obecná – plody, poupata

Zimolez kamčatský (kamčatská borůvka) - plody

 

ZE ZAHRADY

Aksamitník - květy

Denivka sp. – poupata

Lichořeřišnice větší – květy a listy

Měsíček lékařský - květy

Pěťour malokvětý – listy

Ptačinec žabinec – nať

Líčidlo americké – mladé listy a výhonky

Loubinec pětičetný – plody ne moc chutné, ale jedlé

Šrucha zelná – listy a lodyhy