Recepty
Bezinková limonáda I.
12 květenství bezu černého, 4 citróny, 1 kg cukru, 8 l vody
Vodu svaříme s cukrem, po vychladnutí přidáme citróny nakrájené na kolečka a květy černého bezu. Zavážeme a necháme týden stát (možno i méně). Pak přecedíme, stočíme do lahví a uchováváme v chladnu. Dá se skladovat...
Bezinková limonáda II.
12 květů bezu, citrón, cukr 0,5 kg cukru
Ve větším hrnci převařit cca 5 litrů vody a nechat zchladnout. Po vychladnutí na pokojovou teplotu vložit od hmyzu oklepané květy bezu a nechat macerovat 24 hodin. Čím více pylu ve květech je, o to chutnější a silnější limonáda bude. Po maceraci květy...
Bezinková limonáda III
3,33 l převařené chladné vody
2 velké květy bezu
1 velký citron
70 ml kvasného octa
30 dkg cukru
Zakrýt plátnkem nebo folií s dirkami.
9 dní na okně (i severním), každý den protřepat. Květy budou stoupat a klesat, když začnou zase klesat, tak je to hotové. Slít přes cedník nebo...
Bezinková marmeláda
Ingredience:
1,3 kg plodů bez stopek, 0,6 kg cukru, 3g kys. citrónové nebo 4 lž čerstvě vymačkané šťávy, pektin, skleničky s víčky
Postup:
1. Bobulky zcela zralých bezinek otrháme a bez podlévání je zahřejeme k varu, na mírném zdroji tepla je povaříme, až změknou, vytřeme je na protlak a ten...
Bezinková šumivá (kvašená) limonáda
4 litry svařené vody, 4 laty bezu, 1 citron, 400g cukru, ½ lžičky droždí (lze i méně)
postup: svařím vodu, naliji ideálně do 5litrové sklenice, hned v té horké vodě rozmíchám cukr a do vody hned vymačkám citrón. Už prázdný ho pak nakrájím na kolečka a také přidám. Až voda zchladne a jej...
Bezinkové recepty
Bezinkový čaj při nachlazení a chřipce
Potřebujeme: 1 lžičku bezinek bez stopek, 2 dl vroucí vody
Postup: Bezinky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak plody vymačkáme, scedíme a můžeme popíjet.
Bezinkové víno
Potřebujeme: 1 litr kvalitního...
Bezinkové recepty
www.prozeny.cz/clanek/bezova-marmelada-recept-ktery-zvladnete-i-vy-56066?fbclid=IwAR0eIVcLz-Q-se9HCvKUWIx8rPxBFkvoPaEorpeJN0oywTrlbMvp61tlCHU
Bezinkový čaj
Ingredience: 1 lžička bezinek bez stopek, 2dl vroucí vody
Postup: bezinky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak plody vymačkáme a scedíme a můžeme popíjet.
Vyzkoušeno: NE
převzato z: www.vitalia.cz/clanky/bezinkovy-caj-a-dalsi-recepty-z-bezinek-pro-zdravi/
Bezinkový likér
Ingredience:
2,5 kg kuliček bezu bez stopek, 1 ks citrónu, 1 l alkohol (režná, voda,...), na 1 l šťávy 0,5 kg cukru, nekolik hřebíčků
Postup:
1. Omyté kuličky bezu rozmačkáme a dáme na 15-20 minut vařit (bez vody!)
2. Bezinkovou hmotu protlačíme přes sítko s malými oky
3. Na 1 l šťávy přidáme...
Bezinkový sirup
Ingredience:
40 ks bezové květy
80 g kyselina citronová
3–4 ks citrónu, ideálně v biokvalitě nebo přepečlivě omytý
2 kg cukr krupice
Postup:
Převařte 2,5 – 3 litry vody, přidejte kyselinu citrónovou (pro zvýšení trvanlivosti a zabránění oxidace) a nechte vychladnout.
Lehce opláchněte...
Bramborové placky s kopřivou
1 l vařených rozmačkaných brambor
1 lžička soli
2 dl mléka nebo vody z brambor
1 dl žitné (nebo ječmenné) mouky
3 dl pšeničné mouky
1 dl spařených kopřiv nasekaných na kousky
Vše se zamíchá. Na plech na pečící papír děláme placky asi o průměru 20 – 25 cm, ve...
Bršlicový špenát do zásoby
Ingredience: Bršlice, cibule, smetana, mouka
Postup: Do asi pětilitrového hrnce natrhejte mladé listy bršlice co se tam vejde. Když jej donesete domů listy spařte horkou vodou. V hrnci na oleji či másle osmahněte cibulku, přidejte prolisované stroužky z jedné palice česneku rozetřené se solí....
Bylinkové karbanátky
Ingredience: ovesné vločky, hladká mouka, listy kopřiv, hluchavek, jitrocele, bršlice a dalších rostlin, mléko, 1-2 vejce, cibule, koření, majoránka, sůl, pepř, olej, strouhanka.
Postup: Základem jsou asi na půl hodiny namočené ovesné vločky. Přidáme nakrájené, předem spařené listy kopřiv,...
Bylinkové máslo s brutnákem
150 g másla, po lžíci brutnáku, kopru a pažitky, citrónová šťáva nebo jemný ocet, sůl, pepř, lžička drobně pokrájené cibulky
Utřeme máslo, přidáme brutnák, kopr, pažitku, cibulku, znovu utřeme a dochutíme citrónovou šťávou nebo jemným octem, solí a pepřem. Používáme na chlebíčky, k rybám...
Bylinkové sirupy
Bylinkový sirum si můžeme vyrobit z různých bylin. Ať květů či listů. Jsou to byliny aromatické a léčivé např.: Jitrocel, yzop, mateřídouška, levandule, meduňka, máta, podběl a další.
Ingredience:
Dostatek rostlinného materiálu (mladé smrkové větvičky, jitrocel, máta, meduňka, mateřídouška,...
Dřínkový dip
Ingredience: Plně vyzrálé dřínky, cukr
Postup: Dřínky dáme do hrnce a doplníme vodou tak aby byly plody těsně pod vodou. Povaříme asi deset minut do měkka, pak vodu slijeme a dřínky propasírujeme přes sítko nebo pasírovací strojek. Na 250 g propasírované hmoty přidáme 50 g cukru a dva...
Dušený lopuchový kořen
Ingredience: Půl kila lopuchového kořene, lžíce olivového oleje, malá cibule nebo tři medvědí česneky, lžíce sojové omáčky, panák ovocného nebo balzamikového octa, deci silného zeleninového vývaru a lžíce medu.
Příprava: Lopuch nakrájíme na tenké plátky a společně s cibulkou...
Jarní ptačincový salát s violkou
2 hrsti ptačince, 1 hrst violkových a sedmikráskových listů; na zálivku: 0,5 l vody, 1,5 pl octa, 1,5 pl cukru, trochu soli, pepř.
Mladé rostlinky nakrájíme na kousky a zalijeme přiměřeným množstvím jemné octové zálivky. Zdobíme květy fialek či sedmikrásek. Pokud se zdá salát chuti moc hrubý, je...
Jeřabinová marmeláda
Ingredience: 500 g jeřabin, jedna hruška
Postup: Jeřabiny smícháme s jednou hruškou nakrájenou na kostičky a pomalu asi deset minut zahříváme. Směs pak propasírujeme. V poměru 1:1 přidáme želírovaí cukr a šťávu z poloviny citronu. Krátce povaříme a plníme do sklenic.
Vyzkoušeno: NE
Kapary (falešné)
Natrháme pevná poupata pampelišky ( je třeba si dát poozor, aby se nejednalo o již odkvetlé květy). Asi 15 -25 minut předvaříme ve slané vodě. Pak zalijeme sladkokyselým nálevem (hodí se například Deko) a sterilujeme.
Záznamy: 1 - 20 ze 44