Co vše je jedné
Není to zcela vyčerpávající seznam, ale snažil jsem se sem vypsat mnohé.
Z PŘÍRODY
Byliny
Bršlice kozí noha – mladé listy a lodyhy jako špenát či salát
Brutnák lékařský – listy na špenát
Čechřice vonná - listy
Čekanka – kořeny vařené, pražené; mladé listy jako salát
Černohlávek obecný – listy
Česnáček – mladé listy jako koření
Česnek medvědí - mladé listy do salátů
Čistec hlíznatý (bahení) - kořeny
Devětsil - listy
Dobromysl – listy jako koření
Hluchavka bílá – vařené kořeny jako chřest
Chmel otáčivý – výhonky jako chřest
Jahodník – listy na čaje; plody k jídlu
Jetel luční (červený) – listy na špenát
Ježatka kuří noha – semeno jako celá obilovina do polévek
Jitrocel – listy na špenát a do salátů …
Kontryhel – mladé listy do salátů a špenátů
Kokoška pastuší tobolka – listy jako koření a do salátů; semena jako olejnina
Kopretina – mladé listy
Kopřiva – listy do salátů a podobně (nutno spařit)
Kostival – mladé listy, nutno spařit kvůli chloupkům do špenátů
Krvavec – listy se používají pro chuť do salátů, nebo na špenát a do polévek
Kuklík městský – listy jako zelenina a kořen jako koření, ale jen s mírou
Laskavec – listy jako salát a špenát, semena na mouku, nebo na naklíčení
Lebeda – listy do špenátů a tak
Locika kompasová – pouze nejmladší listy do salátů
Lopuch – kořeny místo kávy a jako kořenová zelenina
Lžičník lékařský – listy i květy
Mařinka vonná – jako saláty, pro ochucení likérů
Máta – listy do koření a čajů
Mateřídouška – list a květ
Merlík – listy do salátů, špenátů, ..
Mochna husí – listy do salátů, kořeny na mouku
Netřesk – povařené listy chutnají jako růžičková kapusta
Pcháč oset – mladé listy na dušení
Pampeliška – list na vše možní, květ na med, kořen náhražka kávy či do salátů
Penízek rolní – mladé listy do salátů a tak, semena na olej
Podběl lékařský – Listy se používají na saláty a jako špenát.
Ptačinec žabinec - celé nadzemní části
Pupava bezlodyžná - květ
Řebříček – listy jako koření
Sedmikráska – listy, poupata i květy do salátů, polévek a tak
Svízel přítula – mladé výhonky do polévek a salátů, semeno jako náhražka kávy
Svízel syřišťový – na srážení mléka
Svízel vonný = Mařinka vonná
Šťavel kyselý – listy v syrovém stavu, ale jen pro chuť či dokořenění
Šťovík kyselý – listy jako špenát a polévky
Vrbovka úzkolistá – listy i květy, kořen
Zběhovec plazivý - mladé výhony jako chřest
Zvonek širokolistý - listy jako zelenina a květy k jídlu na ozdobu
Dřeviny
Akát – květy se smaží
Bez černý – květy na kosmatce, plody na barvení a šťávy
Bříza - listy, míza
Borůvka – plody
Broskvoň - plody
Brusinka – plody
Buk lesní - listy, plody
Dřín obecný – plody na džemy a přímý konzum
Dřišťál obecný – plody na sušení a šťávy
Hloh - pupeny
Hrušeň - plody
Jabloň - plody
Jeřabina – plody na zavaření či rozvaření
Klikva bahení - plody
Líska obecná - ořechy
Líska turecká - ořechy
Maliník – plody a listy do čajů
Meruňka - plody a jádra pecek
Modřín opadavý - mladé výhony
Muchovník (indiánská borůvka) - plody
Ořešák královský - jádra pecek
Ostružiník – jako malina
Rakytník řešetlákový – plod
Skalník – plody jedlé
Smrk ztepilý - mladé výhony
Slivoň - plody a pupeny
Svída bílá a krvavá – plody ne moc dobré ale jedlé
Šípek – plody jako džem a podobně
Špendlík (myrobalán) - plody
Tis červený – jen červené míšky bez semena
Třešeň - plody
Trnka obecná – plody, poupata
Zimolez kamčatský (kamčatská borůvka) - plody
ZE ZAHRADY
Aksamitník - květy
Denivka sp. – poupata
Lichořeřišnice větší – květy a listy
Měsíček lékařský - květy
Pěťour malokvětý – listy
Ptačinec žabinec – nať
Líčidlo americké – mladé listy a výhonky
Loubinec pětičetný – plody ne moc chutné, ale jedlé
Šrucha zelná – listy a lodyhy